DUYURULAR

2015 / 02 SİRKÜLER (DENETLEME HK.)

 TÜM MÜKELLEFLER DENETLENECEK

Maliye Bakanlığı’ na bağlı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı bünyesinde “ Risk Analiz Merkezi (RAM)” nce geliştirilen yeni program sayesinde mükellefler, şirketler daha da yakın takibe alınıyor…Nasıl ?

Artık, son 5 yıl içinde iki yıldan fazla ZARAR beyan eden veya vergi cenneti ülkelerle yüksek miktarlı işlem yapanlar, yüksek risk grubunda öncelikle değerlendirilecektir.

Maliye Bakanlığı’ nın Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, kısa adı “ RAM “ olan “ Risk Analiz Merkezi “, 500′ den fazla risk senaryosu ile test ederek yeni bir vergi inceleme modeli uygulamaya başladı.

Söz konusu programın, elde edilen verileri vergi kayıp ve kaçağına yol açtığı düşünülen 500′ den fazla risk senaryosu ile test ederek tespit yaptığı belirtilmektedir.

Bu uygulamaya göre bakanlık yetkililerince, farklı kaynaklardan elde edilen nitelikli, işlenebilir ve güvenilir verilerin, uygun analiz araçları ve uzman personel aracılığıyla objektif ve bilimsel kriterlere göre analize tabi tutulduğunun altı çizilmektedir.

Bu kaynaklardan başlıcaları:

Gelir İdaresi Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Gümrük İdareleri, Bankalar ve Finans Kuruluşlarından aldıkları E-Beyanname verileri, finansal tablo verileri (Bilanço ve Gelir Tablosu), kesin mizan verileri, Ba – Bs bildirimleri, gümrük beyan ve bildirimleri, mal varlığı bilgileri, ödeme ve tahsilat bilgileri, mükellefin kendisinin veya ailesinin yaşam tarzı standardı ile beyan ettiği kâr ve denetim sonuçları gibi bilgi ve belgeleri Risk Analiz Merkezince değerlendirilip Türkiye’ nin Vergi Risk Analizi çıkarılmaktadır.

Örnek Risk Durumlarından Bazıları Nelerdir ?

Kasa hesabında yüksek tutarlı nakit bulundurulması

Bilançolarda iki yıldan fazla zarar beyan edilmesi

Bilançolardaki banka hesapları ile fiili banka hesapları arasında fark bulunması

Şirket ortağına yüksek tutarda borç verilmesi ya da alınması

Kârlılık oranının sektörel ortalamaya göre sapma göstermesi

Kredi kartı satışları ile KDV beyanı arasındaki uyumsuzluk

Devamlı ve yüksek KDV devredilmesi

Bu riskli mükellefler, hem sektörel bazda, hem bölge ve il bazında, hem mükellef bazında, hem de vergi dairesi bazında ayrı ayrı çıkarılmaktadır.

Yapılan değerlendirme çalışmaları neticesinde, tüm illerin risk puanının çıkarıldığını vergisel açıdan en riskli illerin başında Kocaeli, İstanbul, Hakkari, Siirt ve Diyarbakır olduğu, riski en düşük olan iller ise Ardahan, Bayburt, Muğla, Aydın ve Edirne olduğu tespit edilmiştir.

Tüm mükellefler, şirket sahipleri ve ortaklarına duyurulur.

Kaynak ► http://www.muhasebedr.com/maliyenin-yeni-vergi-inceleme-kriterlerine-dikkat/



PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel

FAYDALI LİNKLER

TCMB DÖVİZ KURLARI

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 82371